Vprašanje:

Z ženo sva naredila hišo. Ali se ob ločitvi deli tudi stanovanje, ki sem ga s kupoprodajno pogodbo "podedoval" od očeta?
 

Odgovor:

V skupno premoženje zakoncev spada premoženje, ki ga zakonca v času zveze ustvarita z delom.

Tako v skupno premoženje ne spadajo denimo dediščina, darila ali premoženje, ki ga imata zakonca iz časa pred zvezo.

Tako bi v Vašem primeru v skupno premoženje spadala hiša, ter načeloma tudi stanovanje.

Posel "podedovati" preko prodajne pogodbe namreč ne obstaja. S pravnega vidika gre v tem primeru za prodajni posel, torej ste stanovanje kupili.

Stanovanje bi Vam uspelo izločiti iz skupnega premoženja, če bi dokazali, da ste stanovanje kupili s kupnino, ki ste jo imeli še pred zvezo, kupnino, ki ste jo podedovali, ali dobili kot darilo, oz. če bi dokazali, da v tem primeru ni šlo za prodajo ampak za darilo.

 

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!