Vprašanje:

Žena je 1/2 hiše od njenih staršev prejela kot darilo, jaz pa sem 1/2 odkupil. Ali je v tem primeru upravičena do 1/2 mojega deleža?
 

Odgovor:

Odvisno, ali je bila ta 1/2 kupljena s kupnino, ki je del skupnega premoženja. Torej, če je bila kupnina pridobljena v času zveze z delom.

51. člen Zakona o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih:

51. člen

(1) Premoženje, ki ga ima zakonec ob sklenitvi zakonske zveze, ostane njegova last in z njim samostojno razpolaga.

(2) Premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom v času trajanja zakonske zveze, je njuno skupno premoženje.

 

Če je bila kupnina pridobljena pred zvezo, ali ste jo dobili kot darilo oz. ste jo podedovali, potem to premoženje ni del skupnega premoženja. Seveda boste morali v tem primeru to tudi dokazati.

V nasprotnem primeru pa v skupno premoženja spada.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!