Vprašanje:

Sem še naprej dolžan plačevati preživnino, če bivša partnerica živi z novim fantom v izvenzakonski skupnosti?
 

Odgovor:

Vsekakor je odgovor odvisen od tega, kakšno preživnino plačujete.

V kolikor gre za preživnino za vašega otroka, ki ste ga dolžni preživljati je odgovor da. Dejstvo, da bivša partnerka živi v novi zunajzakonski skupnosti, ne omeni, da ste vi prosti svoje preživninske obveznosti do svojih otrok. 

Lahko pa, če so se spremenile potrebe upravičenca (otroka) ali zmožnosti zavezanca (vas), na podlagi katerih je bila preživnina določena ali če je upravičenec storil kaznivo dejanje zoper zavezanca, otroka ali starše zavezanca sodišču predlagate (v obliki sporazuma ali v obliki tožbe) predlagate, da se preživnina zniža.

e-obrazec - Predlog za sporazumno spremembo (znižanje ali zvišanje) preživnine

Drugače velja, v kolikor plačujete preživnino za preživljanje svoje bivše partnerke. V tem primeru pravica do preživnine preneha, če razvezani zakonec, ki jo je prejemal, pridobi premoženje ali svoje dohodke, s katerimi se lahko preživlja, če sklene novo zakonsko zvezo ali če živi v zunajzakonski skupnosti.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!