Vprašanje:

Firma, v kateri sem delal, me je dala na čakanje. Dobim samo socialno podporo. Koliko preživnine sem dolžen plačevati?
 

Odgovor:

Dolžni ste plačevati preživnino, ki je določena v izvršilnem naslovu. Torej v sklepu sodišča, s katerim se je preživnina določila.

Preživnina se lahko spremeni, če se spremenijo okoliščine, bodisi potrebe preživljanca, bodisi prihodki zavezanca.

V kolikor se upravičenec do preživnine s tem strinja, se lahko o znižanju preživnine dogovorita sporazumno. 

e-obrazec - Predlog za sporazumno spremembo (znižanje ali zvišanje) preživnine

V kolikor znižanje preživnine ni sporazumno, morate vložiti tožbo na pristojno sodišče in dokazati, da je znižanje preživnine utemeljeno.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!