Vprašanje:

Ločitev. Sem brezposelna, imava 2 otroka. Mož ima svoje podjetje in hišo in lastnik vsega je on. Kaj dobim jaz?
 

Odgovor:

V skupno premoženje zakoncev spada vse premoženje, ki ga zakonca ustvarita v času zveze z delom. Sem ne spada premoženje, ki ga ima kdo od zakoncev od prej, ali če ga je podedoval ali dobil kot darilo.

Pri tem ni pomembno, kdo je dejansko vpisan kot lastnik.

Če je premoženje, ki ga navajate del skupnega premoženja, lahko zahtevate svoj del, torej 1/2. Omenimo naj, da se premoženje zakoncev deli tudi v drugačnem razmerju, če kateri od zakoncev dokaže, da je prispeval k premoženju nadproporcionalno več.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!