Vprašanje:

Leta 2011 sem prejel globo s strani FURS-a. Od 2015 do januarja 2018 sem bil v stečaju. Je globa zastarala?
 

Odgovor:

Zastaranje davčnega dolga določa Zakon o davčnem postopku.

Določbe glede zastaranja so opredeljene v členih 125. in 126., glede na navedeno pa predvidevamo, da v vašem primeru pridejo v poštev predvsem določbe glede prenehanja davčne obvezbosti.

Davčna obveznost namreč preneha po 10. letih, ko je zastaranje prvič začelo teči. To ne velja, če je bilo zastaranje pravice do izterjave zadržano.

Zastaranje pravice do izterjave je zadržano za čas, ko davčni organ ne more opraviti izvršbe.

V tem primeru davčna obveznost preneha po 10. letih, tem letom pa se prišteje še čas, ko je bilo zastaranje pravice do izterjave zadržano. V vašem primeru za čas, ko ste bili v osebnem stečaju.

Davčna obveznost v vašem primeru tako preneha v 10. letih + obdobje ko ste bili v osebnem stečaju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!