Vprašanje:

Me lahko deložirajo, če živi z menoj mladoletni otrok? Gre za izvršilni postopek.

 

Odgovor:

Da. Dejstvo, da v nepremičnini z dolžnikom prebiva otrok ni pomembno.

Imate pa kot dolžnica kljub temu nekaj možnosti. Tako lahko predlagate, da ostanete v nepremičnini kot najemnik še tri leta od dneva prodaje dalje.

e-obrazec - Predlog dolžnika da obdrži pravico do najema stanovanja

Ta predlog morate vložiti v 60 dneh od prejema sklepa o izvršbi, če je dražbeni narok pred potekom tega roka, pa najkasneje do dražbenega naroka. Sicer to pravico izgubite.

V kolikor gre za izvršbo na stanovanje ali stanovanjsko hišo, ki je vaš dom, torej imate tam prijavljen stalni naslov IN gre za izvršbo zaradi izterjave denarne terjatve, ki je očitno nesorazmerna glede na ugotovljeno vrednost nepremičnine, je vaša druga možnost, da na sodišče vložite predlog za odlog izvršbe a najdlje za šest mesecev in le enkrat.

Sodišče v tem primeru samo obvesti pristojni center za socialno delo.

e-obrazec - Predlog dolžnika za odlog izvršbe, na nepremičnino, v kateri biva

Tretja možnost je, v kolikor ta možnost obstaja, da sodišču predlagate, da dovoli drugo sredstvo izvršbe, torej izvršbo drugega premoženja, ali naj opravi izvršbo na drugi nepremičnini.

e-obrazec - Predlog dolžnika, naj sodišče dovoli izvršbo na druga sredstva ali na drugo nepremičnino

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike, ki želijo v izvršbi izterjati svojega dolžnika

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!