Vprašanje:

Lahko kot fizična oseba podam izvršbo na pokojnino upravičencu služnosti, zaradi premalo plačanih položnic? Kako?
 

Odgovor:

Izvršbo lahko podate, v kolikor razpolagate z ustrezno listino. Izvršbo lahko vložite na podlagi verodostojne listine ali izvršljivega naslova.

Verodostojna listina je običajno račun, lahko pa je tudi tudi overjena zasebna listina. Novejša sodna praksa (VSL Sklep II Ip 2168/2017) pojem "po zakonu overjena zasebna listina" razlaga tako, kot to jasneje določa Zakon o pravdnem postopku v 2. točki prvega odstavka 431. člena, t.j. kot listino, na kateri je po zakonu (64. člen Zakona o notariatu) overjen podpis zavezanca.

Izvršbo na podlagi verodostojne listine bi tako lahko vložili, če razpolagate z pogodbo, kjer je podpis upravičenca notarsko overjen.

Podate lahko tudi izvršbo na podlagi izvršljivega naslova. V tem primeru potrebujete izvršljivi naslov, na podlagi katerega lahko izvršbo podate.

e-obrazci - Predlogi za izvršbo na podlagi izvršljivega naslova

Izvršljivi naslov je v vašem primeru lahko notarski zapis (če je pogodba sklenjena v obliki izvršljivega notarskega zapisa). V kolikor pogodba ni sklenjena v obliki notarskega zapisa, ampak gre za običajno pogodbo, izvršljivi naslov pridobite tako, da zoper upravičenca vložite tožbo na pristojno sodišče in dokažete obstoj dolga.

Pravnomočna sodba sodišča je izvršljivi naslov, na podlagi katerega lahko vložite izvršbo na podlagi izvršljivega naslova.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinesli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J in ZIZ-K)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe?

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!