Vprašanje:

Če imaš blokiran račun, lahko zaprosim za limit? Ti pri plači vzamejo še limit?

Odgovor:

Lahko zaprosite za odobritev limita. Banka bo limit odobrila, v kolikor boste za to izpolnjevali pogoje. V Vašem primeru na žalost ocenjujemo, da za to ni veliko možnosti.

Banka na podlagi sklepa o izvršbi blokira vsa dolžnikova denarna sredstva, ki se nahajajo pri njej, tudi če je v sklepu izrecno naveden samo en transakcijski račun dolžnika ali če sploh ni naveden. V primeru, ko je dolžnik samostojni podjetnik oziroma zasebnik, se zarubijo tudi sredstva, katerih imetnik je kot fizična oseba (in obratno).

Banka mora na izrecno pisno željo imetnika računa poplačati tudi nepravnomočen sklep o izvršbi iz sredstev, ki so že zarubljena za poplačilo navedenega sklepa, če imetnik oziroma dolžnik tako zahtevo posreduje v obliki naloga za plačilo (ne nujno v obliki obrazca, mora pa vsebovati vse podatke, potrebne za izvedbo naloga). V nobenem primeru banka ne sme izplačati obveznosti iz sklepa o izvršbi iz sredstev, ki so zarubljena po drugih sklepih o izvršbi, oziroma iz sredstev, s katerimi imetnik ne more razpolagati.

Na odobreno negativno stanje se poseže v skladu z okvirno pogodbo oziroma splošnimi pogoji vsake posamezne banke.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!