Vprašanje:

Sosed ima na njivi top za streljanje oz. odganjanje ptic. Močni streli se slišijo vsako minuto od 7-19h. Moteče je za nas in pse.
 

Odgovor:

75. člen Stvarnopravnega zakonika (SPZ) določa, da mora lastnik nepremičnine pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo.

Določa tudi, da je brez posebnega pravnega naslova prepovedano kakršnokoli motenje s posebnimi napravami.

Zoper soseda lahko tako vložite tožbo, v kateri lahko zahtevate prepoved teh njegovih dejanj.

Poleg tega lahko zahtevate tudi odškodnino za morebitno škodo, ki Vam je iz tega naslova nastala.

Možno je tudi, da prepoved povzročanja hrupa določa občinski odlok (če je Vaša občina takšen odlok sprejela). Kaj takšen odlok določa, pa bi bilo potrebno preveriti v Vaši konkretni občini.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!