Vprašanje:

Koliko približnos stane overitev darilne pogodbe, prepis in vpis v zemljiško knjigo nepremičnine v vrednosti 200.000€?
 

Odgovor:

V prvem koraku potrebujete darilno pogodbo. Izdelate jo lahko preko spletnega e-obrazca. Cena v tem primeru znaša 39,89 EUR.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

V naslednjem koraku je potrebno odmeriti davek na dediščine in darila. Davek, ki se odmeri je odvisen od dednega reda in vrednosti nepremičnine. Davek se odmeri glede na določila Zakona o davku na dediščine in darila (ZDDD).

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

V kolikor je obdarjenec v I. dednem redu je plačila davka oproščen.

V kolikor je obdarjenec v II. dednem redu (starši, bratje, sestre in njihovi potomci) pri vrednosti darila 200.000,00 EUR znaša davek 14.400,00 EUR.

V kolikor je obdarjenec v III. dednem redu (dedi in babice) pri vrednosti darila 200.000,00 EUR znaša davek 20.400,00 EUR.

V kolikor je obdarjenec v III. dednem redu (dedi in vse druge osebe) pri vrednosti darila 200.000,00 EUR znaša davek 42.600,00 EUR.

Notarska overitev pogodbe se odmeri po notarski tarifi. Overitev pri tej vrednosti predmeta znaša 56 EUR.

Vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo lahko opravite pri notarju, osebno na sodišču, oddelek zemljiška knjiga, ali preko portala e-Sodstvo.

Cena sestave zemljiškoknjižnega predloga po notarski tarifi znaša 37 EUR. V kolikor bi želeli predlog podati sami, osebno na sodišču, plačate zapisnik, ki znaša 1/2 sodne takse. V tem primeru je vrednost zapisnika 40 EUR.

Sodna taksa (ki se plača v vsakem primeru), pri vrednosti nepremičnine 200.000,00 EUR znaša 80 EUR.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kako poteka vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!