Vprašanje:

Se zmanjša davek od oddajanja stanovanja, če sem hkrati najemnik v drugem stanovanju?
 
 

Odgovor:

Ne.

Davčna osnova je dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za normirane stroške v višini 10% od dohodka, doseženega z oddajanjem premoženja v najem.

Pri zniževanju osnove za odmero davka od oddajanja premoženja v najem lahko uveljavljate dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja.

Uveljavljate lahko stroške za vlaganja, ki so potrebna za ohranjanje nepremičnine v dobrem stanju. Stroški, ki bistveno povečujejo vrednost nepremičnine, bistveno podaljšujejo dobo trajanja nepremičnine ali jo prilagajajo novemu načinu uporabe ne spadajo med stroške, ki bi jih lahko uveljavljali pri zmanjševanju davčne osnove.

Zahtevek najdete oddate preko obrazca - Zahtevek za zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz oddajanja premoženja v najem zaradi uveljavljanja stroškov vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja

Navodila - http://www.pisrs.si/Pis.web/npb/2014-01-3651-p2.pdf

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!