Vprašanje:

Najemna pogodba za stanovanje se izteče 31.12.2017. Je prehitro,  če jih obvestim o tem že jutri? Kaj če se ne bo hotel izseliti?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da ste najemodajalec, ki ne želi podaljšati najemnega razmerja s svojim najemnikom.

V vsakem primeru predlagamo, da preverite vsebino najemne pogodbe, ki jo imate sklenjeno z najemnikom. Stanovanjski zakon določa, da mora najemnik, ki mu je bilo stanovanje dano v najem za določen čas, najmanj 30 dni pred potekom tega časa pridobiti od lastnika odobritev podaljšanja najemne pogodbe s sklenitvijo aneksa k najemni pogodbi, sicer mora izprazniti stanovanje oseb in stvari v pogodbenem roku, razen če najemna pogodba ne določa drugače.

e-obrazec - Aneks o podaljšanju pogodbe za določen čas

V kolikor tako ne boste podaljšali najemne pogodbe in v kolikor najemna pogodba ne določa drugače, se mora najemnik izseliti v pogodbenem roku.

Predlagamo, da najemnika pred potekom pogodbe pisno obvetite, da najema ne boste podaljšali.

e-obrazec - Obvestilo o nepodaljšanju najemne pogodbe za določen čas

Po poteku pogodbe, najemnik ne bo imel več podlage za bivanje na tem naslovu v kolikor se ne bo izselil, boste lahko zahtevali njegovo izselitev, v kolikor tudi to ne bo zadoščalo, pa boste morali na pristojno sodišče vložiti tožbo za izpraznitev stanovanja, na podlagi katere boste lahko opravili tudi fizična sodna izselitev (izvršbo).

Več lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!