Vprašanje:

Moja nona, oče in stric so solastniki hiše, ki bi jo prepisali meni (sin oz. vnuk). Katera je najugodnejša rešitev? 
 

Odgovor:

Kolikor razumemo iz vprašanja, bi vam solastniki svoje deleže na nepremičnini podarili. V tem primeru bi bili pravilno uporabiti darilno pogodbo.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Se pa pri darilu odmeri davek na dediščine in darila, katerega zavezanec za plačilo ste vi, kot obdarjenec. Za delež, ki ga prejmete s strani none in očeta, se darilo šteje dano v I. dednem redu in ste plačila davka za ta deleža oproščeni. Vrednost deleža, ki ga podari stric pa se obdavči glede na vrednost podarjenega deleža. Davek se obdavči dot darilo dano v II. dednem redu - tabela pod točko a) v 8. členu Zakona o davku na dediščine in darila.

Sam prepis bi bil možen tudi na drugih podlagah, vendar v vašem primeru sklepamo, da bi bila smiselna le še prodaja, oz. sklenitev prodajne pogodbe.

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

Pri prodaji se plača davek na promet nepremičnin - 2% prodajne cene in davek na kapitalski dobiček (v kolikor je prodajna vrednost višja od vrednosti ob pridobitvi).

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!