Vprašanje:

26 let živim v kadrovskem stanovanju. Podjetje (lastnik ga prodaja). Me lahko izselijo ali zaračunajo večjo najemnino?
 

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi morali preveriti določila vaše najemne pogodbe (kjer so lahko določeni dodatni odpovedni razlogi), tako da vam lahko v tem trenutku podamo odgovor zgolj glede na določila zakona. Glede na to, da predvidevamo, da imate najemno razmerje sklenjeno za nedoločen čas, naj omenimo še, da imate kot najemnik predkupno pravico.

Stanovanjski zakon (SZ-1) določa, da sprememba lastnika stanovanja ne vpliva na obstoječa najemna razmerja. Vsakokratni pridobitelj lastninske pravice na stanovanju vstopi v pravni položaj najemodajalca. To pomeni, da je z vašega vidika zamenja zgolj najemodajalec. Vaše najemno razmerje ostane v veljavi tudi po prodaji.

V kolikor bi tako želeli, in v kolikor boste vi spoštovali določila najemne pogodbe, vi vam moral novi lastnik redno odpovedati najemno razmerje, pri čemer bi moral spoštovati določila Stanovanjskega zakona (členi 102 - 114), pri čemer, pa vam bi moral priskrbeti drugo primerno stanovanje, torej stanovanje, ki v nobeni drugi pomembni okoliščini, v primerjavi s sedanjim stanovanjem, ne pomeni bistvenega poslabšanja stanovanjskih pogojev najemnika in oseb, ki skupaj z njim bivajo v stanovanju. Stroške selitve nosi lastnik. V primeru spora odloči o primernosti drugega stanovanja sodišče v nepravdnem postopku.

Več lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!