Vprašanje:

Kot dedič prvega reda sem v državi izven EU podedoval zemljišče. Po prodaji bo denar nakazan na TRR v Sloveniji. Davek, dohodnina?
 

Odgovor:

Premoženje, ki je predmet dedovanja v tujini, ni predmet dedovanja v Sloveniji, saj  se zapuščinski postopek vodi v tujini. Dedidiščina se tako obdavči po predpisih v tej državi.

Pri prodaji nepremičnine, se odmeri davek v državi, kjer nepremičnina leži. Dodatno morate v sloveniji vložiti vlogo za odmero davka od kapitalskega dobička. Konkretna obdavčitev je odvisna tudi od morebitnih sporazumov, ki jih imata sklenjeni Republika Slovenija in država, kjer se nepremičnina nahaja. Za konkreten odgovor tako predlagamo, da se obrnete neposredno na davčna organa obeh držav.

Več o obdavčitvi dedovanja, lahko pogledate v spodnjem članku:

Informiran.si Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!