Vprašanje:

Oče ima 1/16 deleža na zemljišču. Kako se ga lahko najenostavneje znebi (podaritev drugemu solastniku, odpoved,..)?
 

Odgovor:

V vsakem primeru bi za prenos lastništva morali najti osebo, ki bi želela lastninsko pravico na nepremičnini. Možno je, da se prenese lastninska pravica na podlagi prodaje, darila ali menjave. Seveda je smiselno, da se lastninska pravica prenese na solastnika parcele. Lastninska pravica se prenese na podlagi ustreznega pravnega posla, ki se dogovori v ustrezni pogodbi. 

Kateri pravni posel izbrati, je odvisen od dogovora med očetom in novim lastnikom.

e-obrazci - Nepremičninske pogodbe

Možna je tudi delitev solastnine. Bodisi sporazumna, torej parcelacija, kjer se parcela razdeli na več manjši parcel, skladno z lastniškimi deleži solastnikov, bodisi v nepravdnem postopku na sodišču.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kako prodati oz. kupiti kmetijsko zemljišče?

Informiran.si - Kako podariti kmetijsko zemljišče, gozd, kmetijo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!