Vprašanje:

Imam stalno bivanje v Sloveniji. Lahko nekretninu prepišem nase? Imam tudi podjetje odprto v Sloveniji.
 

Odgovor:

Glede na vsebino vašega vprašanja predvidevamo, da niste slovenski državljan, ampak državljan ene od držav bivše Jugoslavije.

Zakon o pogojih za pridobitev lastninske pravice fizičnih in pravnih oseb držav kandidatk za članstvo v Evropski uniji na nepremičninah določa, da imajo fizične in pravne osebe iz držav kandidatk za vstop v EU (Makedonija, Črna Gora in Srbija) možnost pridobitve lastninske pravice na nepremičninah, če obstaja vzajemnost.

V kolikor gre za državljana Bosne in Hercegovine, ki je podpisnica Sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju to ni možno.

Ta sporazum namreč predstavlja eno od predhodnih faz, za pridobitev članstva v Evropski Uniji, ne pomeni pa še statusa države kandidatke za članstvo v EU.

V tem primeru je možno, da državljan BIH v Sloveniji ustanovi podjetje (denimo d.o.o.), ki nato kupi nepremičnino. Torej je lastnik nepremičnine podjetje, državljan BIH pa je posredni lastnik nepremičnine (preko lastništva tega podjetja). V tem primeru lahko tako postanete lastnik nepremičnine preko svojega podjetja.

V primeru da ste hrvaški državljan, ki je članica EU, omejitev ni.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!