Vprašanje:

Sosed vozi čez parcelo. Hotel je ogoljufati. Namesto 75m je prinesel pogodbo z 125m podpisali nismo, dovolili nismo.
 

Odgovor:

V kolikor se boste s sosedom dogovorili o služnosti, naj pogodba o stvarni služnosti vsebuje točna določila o poti, ki naj odražajo vaš dejanski dogovor. 

e-obrazec - Pogodba o stvarni služnosti

Pri tem pa bi želeli opozoriti na možnosti nujne poti in priposestvovanja.

V kolikor sosed do svoje parcele nima druge možne poti ima pravico do nujne poti. Sodišče dovoli nujno pot za nepremičnino, ki nima za redno rabo potrebne zveze z javno cesto ali pa bi bila taka zveza povezana z nesorazmernimi stroški.

Nujna pot ne sme onemogočati ali znatno ovirati uporabe nepremičnine, po kateri naj bi nujna pot potekala. Nujna pot se določi tako, da se čim manj obremeni tuja nepremičnina. Za dovoljeno nujno pot je upravičenec dolžan plačati zavezancu primerno nadomestilo.

e-obrazec - Predlog za ustanovitev nujne poti oziroma za razširitev nujne poti

Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost v dobri veri (če je vedel ali mogel vedeti, da ni upravičen do posesti na nepremičnini) vsaj deset let.

Nastane tudi, če lastnik gospodujoče stvari dejansko izvršuje služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval. Tu je pomembno, da je bilo izvrševanje služnosti opazno in da lastnik temu ni nasprotoval.

Stvarne služnosti ni mogoče priposestvovati, če:

  • je lastnik gospodujoče stvari zlorabljal zaupanje lastnika ali neposrednega posestnika služeče stvari,
  • če je služnost izvrševal s silo ali zvijačo ali
  • če je bila služnost dovoljena do preklica.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!