Vprašanje:

Je najemodajalca v prekršku, ker mu plačam nekaj na račun, ostalo mu dam na roke, brez računa.
 

Odgovor:

Ker ne navajate drugače, predvidevamo, da ste fizična oseba, ki ima v najemu stanovanje od druge fizične osebe.

Način plačila najemnine je stvar dogovora med najemnikom in najemodajalcem. Višina najemnine ter način in roke plačevanja najemnine spadajo med bistvene sestavine najemne pogodbe.

e-obrazec - Najemna pogodba za stanovanje ali hišo

Najemnina je lahko v tem primeru plačana tudi v gotovini. Je pa v praksi priporočljivo, da se v primeru gotovinskega plačila najemnine (tudi v kolikor najemna pogodba tega ne določa) običajna praksa, da prejemnik plačila (najemodajalec) izda potrdilo o prejemu gotovine. Izdaja računa v tem primeru ni potrebna.

e-obrazec - Potrdilo o prejemu denarja

Seveda pa mora najemodajalec tudi del najemnine, ki je prejet v gotovini, prijaviti v svoji vlogi za odmero davka od oddajanja premoženja v najem.

Vsekakor predlagamo, da najemnino plačujete na način, kot je dogovorjen v najemni pogodbi.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako in kdaj se odmeri davek od oddajanja premoženja v najem?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Informiran.si - Kdo in kdaj potrebuje energetsko izkaznico?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!