Vprašanje:

Darilo nepremičnine brat bratu. Kakšen je pravilen vrstni red postopkov do vpisa v zemljiško knjigo (geometer, cenilec, itd.)?

 

Odgovor:

Za povsem natančen postopek bi morali poznati konkretno situacijo. Načeloma so storitve geometra potrebne, v kolikor situacija tako zahteva (ko je potrebno pred sklenitvijo darilne pogodbe odmeriti točne meje parcele, ali pa parcelo razparcelirati na več parcel). Isto velja za cenilca, v kolikor želita imeti ocenjeno vrednost darila (to je običajno potrebno, ko se ne moreta sporazumeti glede vrednosti).

Načeloma pa je potrebno skleneta darilno pogodbo:

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino (več lastnikov, več obdarjencev in več nepremičnin)

Po podpisu darilne pogodbe obdarjenec na svojem Finančnem uradu vložite vlogo za odmero davka. 

Ko je davek odmerjen in plačan, FURS potrdi pogodbo, je potrebno notarsko overiti podpis darovalca na darilni pogodbi (zemljiškoknjižnem izpisku). Na podlagi overjene pogodbe, lahko obdarjenec poda vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo pri notarju, osebno na zemljiški knjigi ali preko eSodstva.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kako poteka vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!