Vprašanje:

Sosed ima služnost, peš pot. Na tej parceli mi nalašč dela škodo, vandalizem, zmerjanje. Se lahko zato služnost prekine?
 

Odgovor:

Stvarna služnost lahko preneha na podlagi pravnega posla, na podlagi odločbe ali na podlagi zakona.

Tako lahko lastnika gospodujoče in služeče nepremičnine skleneta sporazum, v katerem se dogovorita za prenehanje služnosti in podata izbris iz zemljiške knjige.

e-obrazec - Sporazum o prenehanju stvarne služnosti

Na podlagi zakona stvarna služnost preneha:

  • če se lastnik služeče stvari upre njenemu izvrševanju, lastnik gospodujoče stvari pa svoje pravice tri leta zaporedoma ne izvršuje;
  • če se ne izvršuje v času, potrebnem za njeno priposestvovanje;
  • če je gospodujoča oziroma služeča stvar uničena.

Lastnik služeče stvari zahteva, naj stvarna služnost preneha, če postane nekoristna za uporabo gospodujoče stvari ali če se bistveno spremenijo okoliščine, v katerih je bila ustanovljena.

V kolikor gre za nujno pot, je nujno pot mogoče spremeniti ali odpraviti, če zaradi spremenjenih okoliščin ni več potrebna.

e-obrazec - Predlog za prestavitev nujne poti oziroma za odpravo nujne poti

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!