Vprašanje:

Živim v tujini. Imam in oddajam stanovanje v Sloveniji. Kje moram plačati davek od oddajanja v najem?
 

Odgovor:

Nerezidenti so zavezanci za dohodnino od dohodka z virom v Sloveniji, upoštevaje določbe mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja, zato je potrebno preveriti davčne predpise v državi, v kateri prebivate.

Davčni zavezanec rezident, ki prejema dohodek iz oddajanja premoženja v najem in je ta dohodek obdavčen izven Republike Slovenije, lahko v napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem uveljavlja odbitek tujega davka v skladu s 328. členom ZDavP-2 ali uveljavlja oprostitev plačila dohodnine od dohodka, ki v skladu z mednarodno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka ni obdavčen v Republiki Sloveniji

Seznam veljavnih mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčenja dohodka in premoženja je bajdete na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije.

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Informiran.si - Kako in kdaj se odmeri davek od oddajanja premoženja v najem?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!