Vprašanje:

Oče je lastnik hiše. Brata sta se deležu odpovedala. Kakšne so pravice očetovih nečakov, če se hiša po smrti očeta proda?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, je oče polni lastnik nepremičnine. Nepremičnino lahko lastnik (oče ali dedič, ki bo nepremičnino po očetu podedoval) proda. Nečaki nimajo pravice na nepremičnini, razen, če je bil sklenjen dedni dogovor, kjer je bilo dogovorjeno drugače. Niti niso nečaki dediči po vašem očetu.

Dedič se lahko odpove dediščini z izjavo, ki jo poda sodišču do konca zapuščinske obravnave. Taka odpoved velja tudi za potomce tistega, ki se je odpovedal, če ni izrecno izjavil, da se odpoveduje samo v svojem imenu.

Izjava o odpovedi dediščini ali o sprejemu dediščine se ne more preklicati. Dedič, ki je dal izjavo, lahko zahteva razveljavitev izjave, če. je bila povzročena s silo, grožnjo ali zvijačo, ali če je bila dana v zmoti.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!