Vprašanje:

Prodal sem zemljo 25 m2 za 150€. Ker soseda ni vpisala v zemljiško knjigo, sem vzel nazaj. Postopek, kaj sledi?
 

Odgovor:

Za pridobitev lastninske pravice na podlagi pravnega posla se na podlagi 49. člena Stvarnopravnega zakonika zahteva vpis v zemljiško knjigo.

Šele z vknjižbo torej preide lastninska pravica od prodajalca na kupca nepremičnine. 

Predvidevamo pa, da sta s sosedo sklenila prodajno pogodbo. V kolikor pogodba vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo in je vaš podpis na pogodbi overjen, lahko soseda poda vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo. V kolikor dovolila ne vsebuje, ali pa vaš podpis ni notarsko overjen, ste dolžni (predvidevamo, da tako določa pogodba), takšno dovolilo sosedi izstaviti.

V kolikor je prodaja sklenjena, torej pogodba podpisana, od posla ne morete odstopiti in nepremičnine vzeti nazaj. V nasprotnem primeru lahko soseda vloži tožbo na izstavitev ustreznega dovolila, ki ji bo omogočal vpis v zemljiško knjigo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!