Vprašanje:

Služnostno pot uporabljam 60 let. Sosed je parcelo prodal. Novi sosed pa služnost pot pogojuje s plačilom. Je to možno?

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi potrebovali več informacij, načeloma pa bi bil odgovor ne.

V kolikor nadomestilo še ni pogojeno, se lahko dogovori v pogodbi, s katero se ustanovi služnost. Nadomestilo ni nujno, lahko pa se dogovori.

e-obrazec - Pogodba o stvarni služnosti

Glede na navedeno pa ste pot, v kolikor služnost ni bila nikoli dogovorjena, priposestvovali. Tako, da vam sosed uporabe poti ne more prepovedati. V kolikor bi zahteval nadomestilo, ga mora, v primeru, da nanj ne boste pristali, zahtevati s ustrezno tožbo, čeprav ocenjujemo, da so možnosti za njegov uspeh majhne.

Po sodni praksi namreč velja, da je služnostna pravica neodplačna (Sodba in sklep II Ips 1022/2008). V kolikor ste služnost priposestvovali in prejšnji lastnik gospodujoče nepremičnine od vas, za uporabo nepremičnine v času priposestvovalne dobe ni zahteval plačila, niti ni bilo plačilo dogovorjeno, ste pot priposestvovali neodplačno. Torej tudi novi lastnik nadomestila ne more zahtevati.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj se šteje, da je pot po sosedovi parceli priposestvovana?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!