Vprašanje:

Najemnik ima brez dovoljenja živali v stanovanju. Kaj storiti? Na pozive nič ne naredi. V pogodbi tega ni.
 

Odgovor:

Razlogi za krivdno odpoved s strani lastnika stanovanja so določeni v 103. členu Stanovanjskega zakona, kot omenjeno, pa lahko (razen pri neprofitnem najemu) dodatne razloge stranki določita tudi v najemni pogodbi.

Načeloma hišni ljubljenec v stanovanju ni neposredno naveden kot razlog za odpoved pogodbe, v kolikor drugače ne navaja najemna pogodba, lahko pa bi to šteli kot način uporabe stanovanja s katerim se povzroča večjo škodo na stanovanju ali pa kot grobo kršitev temeljnih pravil sosedskega sožitja določenega s hišnim redom ali z način uporabe s katerim huje motijo druge stanovalce pri njihovi mirni uporabi stanovanja.

Ali je temu res tako, je odvisno od posameznega primera. 

V kolikor dejansko prihaja do katere od navedenih kršitev, lahko najemnika najprej opozorite.

e-obrazec - Opozorilo najemodajalca najemniku, ki krši najemno pogodbo

Opozorilo še ne pomeni odpovedi, saj ima najemnik vsaj 15 dni časa, da kršitev odpravi. V kolikor je ne odpravi mu odpoveste najemno pogodbo z vsaj 90. dnevnim odpovednim rokom.

e-obrazec - Odpoved najemne pogodbe s strani najemodajalca iz krivdnega razloga

V kolikor najemnik odpovedi ne bo spoštoval, lahko vložite tožbo na pristojno sodišče, za kar pa predlagamo, da poiščete ustrezno pravno pomoč.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kdaj lahko lastnik odpove najem najemniku, ki krši najemno pogodbo?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

Kdaj lahko lastnik odpove najem najemniku, ki krši najemno pogodbo?

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!