Vprašanje:

Moj partner je lastnik pol pol s svojo sestro po smrti staršev. Zdaj pa bi ji rad podaril še to polovico. Kako najceneje izvesti?
 

Odgovor:

V primeru darila, brat in sestra skleneta darilno pogodbo.

e-obrazec -  Darilna pogodba za nepremičnino

To darilno pogodbo nato dostavite na davčni urad, za odmero davka na dediščine in darila. Davek se odmeri za 2. dedni red, višina pa je odvisna od vrednosti darila.

Ko je davek poravnan, pri notarju brat overi podpis na pogodbi. Po overitvi, lahko svojo lastninsko pravico vpišete v zemljiško knjigo. 

Cene notarskih storitev lahko preverite pri posameznem notarju (seznam notarjev).

Pri vpisu v zemljiško knjigo je potrebno plačati takso, ki je prav tako odvisna od vrednosti nepremičnine: Sodne takse pri vpisu v zemljiško knjigo

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kako poteka vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!