Vprašanje:

Smo trije lastniki hiše. Jaz bi svoj del prodala. Druga dva želita hišo obdržati. Denarja nimata. Kako naprej?

 

Odgovor:

Vsak od solastnikov lahko razpolaga z nepremičnino, skladno s svojim deležem. Če želite, lahko svoj delež nepremičnine tudi prodate.

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

Pri tem morate solastnika obvestiti, saj imata možnost izkoristiti predkupno pravico.

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine (predkupna ponudba)

Kot solastnica imate tako pravico uporabljati solastnino skladno s svojim deležem. Če je mogoče, se lahko dogovorite o fizični delitvi, torej vzpostavitvi etažne lastnine.

Če dogovor med solastniki ni mogoč, lahko na sodišče vložite predlog za delitev solastnine. Sodišče lahko določi, da se nepremičnina razdeli fizično, če je to mogoče, lahko določi, izplačilo solastnikov  strani enega solastnika, ali pa določi prodajo nepremičnine na dražbi in delitev kupnine.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!