Vprašanje:

Se ob poteku pogodbe o najemu, tudi upošteva v pogodbi zapisan odpovedni rok? Nikjer ni zavedeno, da ta velja ob preteku.
 

Odgovor:

Ne. Odpovedni rok velja v primeru odpovedi najemne pogodbe, ne ob poteku najema.

Stanovanjski zakon (SZ-1) določa, da mora najemnik, ki mu je bilo stanovanje dano v najem za določen čas, najmanj 30 dni pred potekom tega časa pridobiti od lastnika odobritev podaljšanja najemne pogodbe s sklenitvijo aneksa k najemni pogodbi, sicer mora izprazniti stanovanje oseb in stvari v pogodbenem roku, razen če najemna pogodba ne določa drugače.

Kljub temu je smiselno, da se stranki pred potekom najema pogovorita glede morebitnega (ne)podaljšanja najema.

e-obrazec - Obvestilo o poteku (in ne-podaljšanju) najemne pogodbe za določen čas

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu/oddaji stanovanja?

Informiran.si - Redna odpoved najemnega razmerja za stanovanje

Informiran.si - Kdaj lahko najemodajalec najemniku odpove najemno pogodbo iz krivdnega razloga?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!