Vprašanje:

V najem bi dala stanovanje. Potrebuje pa stalno prebivališče. Ga lahko sama odjavim, če pogodbe ne podaljšam po 1 letu?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da se vaše vprašanje nanaša na odjavo stalnega bivališča, po poteku najemnega razmerja.

Najprej glede morebitne odpovedi najemnega razmerja.

V kolikor obstajajo razlogi za krivdno odpoved, ki so določeni v 103. členu Stanovanjskega zakona, lahko najemniku podate odpoved najema, brez da bi morali najemniku poiskati novo stanovanje.

Pred tem morate najemnika predhodno opozoriti. Opomin mora vsebovati kršitev in način odprave odpovednega razloga ter primeren rok za odpravo odpovednega razloga. Rok za odpravo odpovednega razloga ne sme biti krajši od 15 dni.

e-obrazec - Opozorilo najemodajalca najemniku, ki krši najemno pogodbo

e-obrazec - Odpoved najemne pogodbe s strani najemodajalca iz krivdnega razloga

V kolikor razloga za krivdno odpoved ni, lahko podate odpoved najema, če najemniku priskrbite drugo primerno stanovanje. 

e-obrazec - Odpoved (redna) najemne pogodbe s strani najemodajalca, brez krivdnih razlogov

V kolikor sklepate, da boste stanovanje potrebovali čez eno leto, tako predlagamo sklenitev najemnega razmerja za določen čas.

e-obrazec - Najemna pogodba za stanovanje ali hišo

V tem primeru, po poteku najemnega razmerja ni potrebna. Pred potekom mora najemnik pridobiti soglasje za podaljšanje najema, vsaj 30 dni pred potekom. V nasprotnem primeru mora stanovanje izprazniti. Predlagamo tudi, da najemnika, če najemnega razmerja ne boste podaljšali, predhodno o tem obvestite.

e-obrazec - Obvestilo o poteku (in ne-podaljšanju) najemne pogodbe za določen čas

Najemnik je po izselitvi dolžan prijaviti bivališče na drugem naslovu, kjer dejansko prebiva. To velja tudi ob sklenitvi najemnega razmerja z vami. Ko se izseli, ga je ponovno dolžan prijaviti na novem naslovu. Če tega ne stori, po njegovi izselitvi, na upravni enoti sprožite postopek ugotavljanja dejanskega bivališča.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Redna odpoved najemnega razmerja za stanovanje

Informiran.si - Kdaj lahko lastnik odpove najem najemniku, ki krši najemno pogodbo?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!