Vprašanje:

Lahko oseba, ki je zaprla s.p. in je v osebnem stečaju, opravlja osebno dopolnilno delo?
 

Odgovor:

Stečajni dolžnik lahko po začetku postopka osebnega stečaja začne poslovati kot podjetnik ali zasebnik, če sodišče dovoli poslovanje stečajnega dolžnika kot podjetnika ali zasebnika. Sodišče dovoli poslovanje, če presodi da stečajni dolžnik ni namerno povzročil svoje insolventnosti, in da ne bo posloval z izgubo.

Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju tu ne navaja osebnega dopolnilnega dela ampak le poslovanje dolžnika preko s.p.-ja.

Navaja pa, da dolžnik ne more sklepati pogodb in opravljati drugih pravnih poslov ali dejanj, katerih predmet je razpolaganje z njegovim premoženjem, ki spada v stečajno maso ter mora upravitelju nemudoma sporočiti vsako spremembo prihodkov in premoženja.

Zato vsekakor predlagamo, da pred registracijo osebnega dopolnilnega dela pridobite soglasje stečajnega upravitelja in sodišča.

Pri tem opozarjamo tudi, da se dohodek iz osebnega dopolnilnega dela smatra kotd ohodek iz drugega pogodbenega razmerja in kot tak spada v stečajno maso.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj je osebno dopolnilno delo in kdo ga lahko opravlja?

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Osebni stečaj - Glavne novosti na področju osebnega stečaja

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!