Vprašanje:

Sem v osebnem stečaju. Je možno prekiniti osebni stečaj? Obstaja evidenca da sem bila v stečaju?

 

Odgovor:

V večini primerov je možno osebni stečaj prekiniti, v kolikor dolžnik poplača vse dolgove in tudi stroške postopka. Načeloma pa to ni možno, v kolikor ste predlagali odpust obveznosti. Upniki lahko namreč svoje terjatve prijavljajo do zaključne razdelitve. Tako načeloma do končanja postopka ni možno gotovo trditi, da so vsi upniki, na katere učinkuje odpust obveznosti, res prijavili svoje terjatve.

e-obrazec - Umik predloga za odpust obveznosti in končanje osebnega stečaja

Predlagamo, da se za več informacij o svojem konkretnem postopku obrnete na svojega upravitelja ali na sodišče, ki vodi postopek.

Da. Dejstvo, da ste bili v osebnem stečaju je zabeleženo v Sisbonu (sistem, ki ga pri presojanju kreditne sposobnosti komitentov uporabljajo banke) 4 leta po zaključenem postopku. 

Če zaprosite za odpust obveznosti, se postopek zabeleži v evidenco sklepov o odpustu obveznosti, ki jo vodi ministrstvo, pristojno za pravosodje. Podatki, vpisani v evidenci, so zaupne narave. Ministrstvo sme podatke, vpisane v evidenci, ali podatek, da glede določenega dolžnika v evidenci ni vpisov, posredovati samo sodišču in dolžniku. Podatki o dolžniku se v evidenci vodijo deset let od njegove pravnomočnosti sklepa v katerem je sodišče odločilo o odpustu.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Kdaj lahko upnik ugovarja zoper odpust dolgov?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!