Vprašanje:

Imam 36 L in 10 mesecev delovne dobe. Zadnji dve leti kot s.p. Iz poslovnih razlogov bi zaprla s.p. in se prijavila na zavod.

 

Odgovor:

Če želite kot samostojni podjetnik prenehati opravljati dejavnost, morate vsaj 15 dni pred prenehanjem opravljanja dejavnosti na spletnih straneh AJPES objaviti, da boste prenehali opravljati dejavnost vložiti vlogo za izbris najmanj tri dni pred želenim datumom izbrisa iz Poslovnega registra Slovenije (več).

V kolikor so iz naslova poslovanja nastali dolgovi, morate vedeti, da za dolgove nastale iz opravljanja dejavnosti odgovarjate s svojim osebnim premoženjem. V kolikor ste trajneje nelikvidni, če več kot dva meseca zamujate z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega 20 odstotkov zneska vaših obveznosti, izkazanih v letnem poročilu za zadnje poslovno leto pred zapadlostjo teh obveznosti, lahko predlagate postopek osebnega stečaja. Dejavnost preneha tudi z uvedbo postopka osebnega stečaja.

e-obrazec - Predlog za osebni stečaj in odpust obveznosti

e-obrazec - Poročilo o stanju premoženja in izjava o morebitnih ovirah za odpust obveznosti

Čas prejemanja denarnega nadomestila je odvisen od zavarovalne dobe. Znaša 19 mesecev, če ste starejši od 50 let in ste bili zavarovani nad 25 let, oz. 25 mesecev, če ste starejši od 55 let in ste bili zavarovani nad 25 let.

V primeru uveljavljanja pravice do nadomestila za brezposelnost boste morali dokazati, da je odjava iz vseh socialnih zavarovanj bila posledica objektivnih razlogov.

Med objektivne razloge za odjavo iz zavarovanja se štejejo zlasti: dalj časa trajajoča bolezen zavarovanca, insolventnost, stečaj, elementarna nesreča, večja materialna škoda na premoženju zavarovanca, izguba poslovnega prostora ali izguba poslovnega partnerja, na katerega je bilo v pretežni meri vezano poslovanje in drugi primerljivi objektivni razlogi.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!