Vprašanje:

Hipotekarna terjatev, vidna v ZK, kdaj zastara, če je šel dolg kredita v izbris - osebni stečaj?
 

Odgovor:

S plačilom kupnine  pravice tretjih na premoženju, ki je predmet prodajne pogodbe, kot je zastavna pravica ali hipoteka in zemljiški dolg.

Za konkretnejši odgovor bi morali poznati več informacij, glede na opisano pa redvidevamo, da v stečajnem postopku nepremičnina ni bila prodana, prišlo pa je do odpusta dolga, ki je vplival na terjatev hipotekarnega upnika.

Na tem področju sodna praksa ni enotna. V večini primerov pa velja, da s sklepom o odpustu obveznosti, v kolikor odpust vpliva na upnikovo terjatev, preneha tudi upnikova pravica sodno uveljavljati plačilo terjatve, za katero po 408. členu ZFPPIPP učinkuje odpust obveznosti, v delu, v katerem ta do pravnomočnosti sklepa ni bila plačana, če ni v 410. členu ZFPPIPP drugače določeno. 

Tako sodišče v večini primerov odloči, da zastavna pravica ali hipoteka in zemljiški dolg s prenosom prenehajo.  Tako lahko dolžnik zahteva izbris hipoteke na podlagi 154. člena Stvarnopravnega zakonika.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Glavne novosti na področju osebnega stečaja

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!