Vprašanje:

Vračilo kupnine za avto fizični osebi. Lahko kupcu zaračunam uporabo avtomobila, za čas uporabe vozila do vračila?

 

Odgovor:

Glede na to, da ne navajate drugače, predvidevamo, da gre za prodajo vozila med dvema fizičnima osebama. V tem primeru se uporabljajo določila Obligacijskega zakonika.

Ta glede učinkov razvezane pogodbe določa, da sta stranki, katerih pogodba je razvezana, prosti svojih obveznosti, razen obveznosti za povrnitev morebitne škode.

Če je ena stranka popolnoma ali deloma izpolnila pogodbo, ima pravico do vrnitve tistega, kar je dala. Če imata obe stranki pravico zahtevati vrnitev danega, veljajo za vzajemno vračanje pravila, ki veljajo za izpolnitev dvostranskih pogodb.

Kar se tiče vašega vprašanja je pomembno, da vsaka stranka dolguje drugi povračilo za koristi, ki jih je medtem imela od tistega, kar je dolžna vrniti oziroma povrniti.

V nasprotni smeri velja, da je stranka, ki vrača denar, dolžna plačati obresti od dneva, ko je prejela izplačilo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!