Vprašanje:

Kaj storiti in kam prijaviti grobe osebne žalitve preko zasebnih sporočil na FB-fizične osebe?
 

Odgovor:

Zoper storilca lahko podate prijavo zaradi razžalitve po Kazenskem zakoniku. Razžalitev se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.

Če je razžalitev storjena s javno (kar predvidoma v vašem primeru ne velja) s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

Naj le omenimo, da se ne kaznjuje, kdor se o kom žaljivo izrazi v znanstvenem, književnem ali umetniškem delu, v resni kritiki, pri izpolnjevanju uradne dolžnosti, časnikarskega poklica, politične ali druge družbene dejavnosti, obrambi kakšne pravice ali varstvu upravičenih koristi, če se iz načina izražanja ali iz drugih okoliščin vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja.

Če ste razžalitev vrnili, sme sodišče obe stranki ali eno od njiju kaznovati ali kazen odpustiti.

Načeloma bi lahko, v primeru hudih duševnih bolečin, od osebe, ki vas je žalila, zahtevali tudi denarno odškodnino zaradi razžalitve dobrega imena in časti, vendar bi bilo potrebno, za presojo, ali ste do takšne odškodnine tudi dejansko upravičeni, zadevo preveriti bolj podrobno.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!