Vprašanje:

Oče je umrl v procesu premoženjske tožbe (delitev premoženja, hiše po ločitvi). Kaj se zgodi sedaj?
 

Odgovor:

Pravdni postopek se prekine če stranka umre ali izgubi pravdno sposobnost, pa v pravdi nima pooblaščenca.

Če je pooblaščencu dana pravica, da opravlja vsa pravdna dejanja, pa stranka oziroma njen zakoniti zastopnik umre ali postane poslovno nesposoben, ali če je zakoniti zastopnik razrešen, ima pooblaščenec še naprej pravico opravljati pravdna dejanja, vendar pa lahko dedič oziroma novi zakoniti zastopnik prekliče pooblastilo.

To pomeni, če je imel oče pooblaščenca, katerega je pooblastila za vsa pravdna dejanja, njegova smrt ni razlog za prekinitev postopka. Lahko pa dediči, če želite, pooblastilo prekličete. S smrtjo postanejo dediči stranke v procesnih razmerjih, vendar pod resulativnim pogojem, da se ne bodo odpovedale dediščini.

V primeru postopka razveze zakonske zveze. Če tožnik po vložitvi tožbe za razvezo umre, lahko njegovi dediči v šestih mesecih nadaljujejo začeti postopek z zahtevkom, naj sodišče ugotovi, da je bila tožba za razvezo oziroma razveljavitev zakonske zveze utemeljena. Isto velja tudi, kadar je umrli zakonec vložil predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!