Vprašanje:

Sosed ima ponoči krave zunaj na odprtem. Celo noč mukajo, da ne morem spati. Kaj narediti?
 

Odgovor:

Zakon o varstvu javnega reda in miru v 8. členu določa kršitve v povezavi s hrupom.

Javni red in mir krši oseba, ki na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 uro moti mir ali počitek ljudi s hrupom in ne gre za nujne interventne-vzdrževalne posege.

Mukanje krav ni mogoče kvalificirati kot prekršek po tem zakonu, saj ne gre za zavestno dejanje lastnika, s katerim bi kršil javni red in mir.

Bi pa se lahko štelo kot prekršek, če bi obstajala povezava med ravnanjem soseda in mukanjem krav.

Stvarnopravni zakonik določa da morajo lastniki nepremičnin zaradi sosedstva ali prostorske povezanosti nepremičnin, svojo lastninsko pravico izvrševati tako, da se medsebojno ne vznemirjajo in da si ne povzročajo škode.

Pravice, ki omejujejo lastninsko pravico lastnika sosednje ali prostorsko povezane nepremičnine (sosednje nepremičnine), se morajo izvrševati pošteno v skladu s krajevnimi običaji in na način, ki najmanj obremenjuje lastnika nepremičnine.

Lastnik nepremičnine mora pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo (prepovedana imisija).

Pri tem lahko kršitve v povezavi z hrupom podrobneje opredeljujejo posamezni občinski odloki. Tako bi bilo potrebno konkretneje preveriti, kako je opredeljeno motenje s hrupom v občinskem odlogu.

V primeru, da se bodo motnje nadaljevale, predlagamo, da se obrnete na policijo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!