Vprašanje:

Je sin dolžan vračati varstveni dodatek po meni ko umrem? Je dovolj, da se odreče dediščini po meni?
 

Odgovor:

Dedič odgovarja za zapustnikove dolgove, do višine vrednosti podedovanega premoženja.

Dodatno 128. člen Zakona o dedovanju določa omejitev dedovanja premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, pri čemer Zakon o socialno varstvenih prejemkih vračilo omejuje. Obveza vračila varstvenega dodatka oz. socialne pomoči ne velja za dediče tistih upravičencev do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, ki jim je bila pomoč dodeljena in niso imeli imeli v lasti stanovanja ali stanovanjske hiše (v katerem oz.a kateri so dejansko bivali in so imeli prijavljeno stalno prebivališče), katerega oz. katere vrednost ne presega 120.000 EUR.

V vsakem primeru pa do vračila ne pride, v kolikor se sin dedovanju odpove, kar stori z izjavo, ki jo poda do konca zapuščinskega postopka.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj je potrebno vrniti socialno pomoč?

Informiran.si - Ukinjena vračila socialne pomoči in zaznambe na nepremičninah

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!