Vprašanje:

Je pogodba veljavna če so podpisi na praznem listu, brez členov?
 

Odgovor:

Za sklenitev pogodbe se ne zahteva nikakršna oblika, razen če zakon drugače določa. Pogodba je lahko tako, v kolikor zakon ne določa drugače za ta konkretni posel, tudi ustna.

Če je pogodba sklenjena v posebni obliki, bodisi na podlagi zakona bodisi po volji strank, velja samo tisto, kar je v tej obliki izraženo.
Vendar pa so veljavni sočasni ustni dogovori o stranskih točkah, o katerih v oblični pogodbi ni nič rečeno, če niso v nasprotju z njeno vsebino ali če niso v nasprotju z namenom, zaradi katerega je oblika predpisana. Veljavni so tudi sočasni ustni dogovori, s katerimi se zmanjšujejo ali olajšujejo obveznosti ene ali obeh strank, če je posebna oblika predpisana samo v interesu pogodbenih strank.

Kolikor sklepamo iz vprašanja, gre za primer, ko je stranka podpisala prazen list, druga stranka, pa je nato dodala vsebino pogodbe, brez da bi druga stranka vsebino poznala oz. bila z njo seznanjena.

V tem primeru pogodba ni veljavna, saj gre za napako volje, torej gre za prevaro. Druga stranka lahko zahteva razveljavitev pogodbe.

Za točen odgovor bi tako morali poznati celotno situacijo in predvsem okoliščine podpisa pogodbe. Zato predlagamo, da posredujete natančnejši opis preko možnosti Individualnega pravnega nasveta.

Več lahko preberete v e-Priročniku: Osnovno o pogodbah

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!