Vprašanje:

Avto kupljen 20 8 2014. Mašina zaribala. Prodajalec je bil takoj obveščen. Na pogodbi je kupnina 300€, dali 800€. Kaj sedaj?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da je prodajalec fizična oseba.

Vsekakor najprej preverite, ali je bila napaka na motorju posledica stvarne oz. skrite napake. Torej, ali je posledica napake, za katero je prodajalec vedel (oz. bi zanjo moral vedeti) in jo je zamolčal.

Če je temu tako, je potrebno v primeru stvarne napake prodajalca obvestiti v roku 8. dni po podpisu pogodbe, v primeru skrite napake pa v roku 8. dni po ugotovitvi skrite napake, najkasneje pa v roku 6. mesecev, ko mu je bil avtomobil izročen.

Predlagamo, da je obvestilo pisno, poslano po priporočeni pošti, s povratnico.

e-obrazec: Obvestilo o stvarni napaki pri nakupu rabljenega motornega vozila (avtomobila...)

Če se kupec ne bo odzval, pa boste morali vložiti tožbo na pristojnem sodišču.

O katerih napakah je prodajalec kupca obvestili in katere ne, je v takšnih primerih pogosto težko točno vedeti, saj v primeru nepopolne pogodbe (oz. pogodbe, ki je napisana samo za postopek prepisa) presoja besede proti besedi.

Zato upamo, da sta s prodajalcem sklenila "konkretno" pogodbo, v katero ste vključili tudi vse napake, o katerih Vas je prodajalec obvestil.

e-obrazec: Prodajna (kupoprodajna) pogodba za motorno vozilo (avtomobil, motor, traktor,...)

Sama cena, ki ste jo določili, je načeloma v Vašo škodo, saj je cena navedena na pogodbi verjetno edina, ki bo verodostojna za sodišče in ki jo boste lahko dokazali. Nima pa pri prodaji rabljenih avtomobilov, ki so že registrirani v Sloveniji nižja cena nobenega davčnega učinka (predvidevamo, da je bil takšen namen), saj prodajalcu pri prodaji takšnega vozila ni potrebno več plačati DVM-ja.

 

Več informacij najdete v spodnjem članku:

Informiran.si - Kaj lahko stori kupec avtomobila, ki ima napako za katero ni vedel?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!