Vprašanje:

Komisijska prodaja avta. Kupec po 10 dneh obvesti prodajalca o počenem platišču in hoče denar. Ali je upravičen?


Odgovor:

Najprej je potrebno opozoriti, da komisionar pri prodaji vozila do kupca odgovarja isto kot prodajalec vozila, kar potrjuje tudi sodba vrhovnega sodišča VS06145.

Kupec v tem primeru verjetno želi uveljavljanje stvarne napake. Ali gre za stvarno napako, se presoja pri vsakem primeru posebej, predvsem pa je pomembno, ali gre za napako, ki jo je prodajalec kupcu prekril, oz. ali ali vozilo nima lastnosti, ki bi jih moralo imeti.

Načeloma pa je možno prevideti, da je počeno platišče napaka, ki jo je možno ugotoviti z običajnim pregledom stvari in bi jo kupec moral ugotoviti že ob samem pregledu vozila in tako ni upravičen do povračila kupnine.

Bi pa bilo potrebno za konkretnejši odgovor poznati več podrobnosti, ki nam jih lahko posredujete preko naše plačljive storitve.

Več o tem si lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kaj lahko stori kupec avtomobila, ki ima napako za katero ni vedel?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!