Vprašanje:

Večkrat berem, da nekdo nekoga zdaj toži zaradi spolnega napada izpred nekaj let. To ne zastara in kako dokazati?

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi morali vedeti več o zadevi, vendar predvidevamo, da se vaše vprašanje nanaša na zastaranje kazenskega pregona kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost.

Zastaralni rok za kazenski pregon za kazniva posilstva, spolnega nasilja, spolne zlorabe slabotne osebe, spolne zlorabe učitelja nad učencem, sodelovanjem pri prostitucije mladoletne osebe in dejanj v povezavi z pornografskim gradivom mladoletne osebe, je 3x daljši, kot pa velja za ostala kazniva dejanja.

Kakšen je ta rok je odvisen od dolžine zagrožene zaporne kazni in je določen v 90. členu Kazenskega zakonika.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!