Vprašanje:

Lahko kot prejemnica denarne socialne pomoči služim preko ODD? Če da, se mi to upošteva pri višini pomoči?


Odgovor:

Da. Osebno dopolnilno delo lahko opravlja tudi oseba, ki prejema denarno socialno pomoč.

Pri ugotavljanju upravičenosti do denarne socialne pomoči se dohodek iz opravljanja osebnega dopolnilnega dela upošteva kot priložnostni dohodek.

Priložnostni dohodki prejeti v obdobju treh koledarskih mesecev pred mesecem vložitve vloge, se po določilih Zakona o socialno varstvenih prejemkih upoštevajo samo v višini razlike med povprečno mesečno višino priložnostnega dohodka in 0,5 osnovnega zneska minimalnega dohodka iz 8. člena tega zakona.

Priložnostni dohodki po tem zakonu so dohodki, ki jih je upravičenec v obdobju iz 20. člena tega zakona prejel za opravljeno delo največ dvakrat, dohodki iz naslova dela preko študentskega servisa in dohodki iz naslova dela, ki se lahko v skladu z zakonom opravlja le v omejenem obsegu ur na letni ravni in od katerega se plačujejo prispevki za socialno varnost.

Predlagamo da se za več informacij o vašem konkretnem primeru obrnete neposredno na svoj CSD.

Več o tem si lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kaj je osebno dopolnilno delo in kdo ga lahko opravlja?

Informiran.si - Kaj je in kaj ni delo na črno?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!