Vprašanje:

Stečaj zapuščine. Imam navadne in ločitvene terjatve. Pozabil sem prijaviti v roku. Kakšne so posledice?
 

Odgovor:

Upniki upniki morajo svoje terjatve v stečajnem postopku prijaviti v treh mesecih po objavi oklica o začetku stečajnega postopka.

V kolikor upnik v stečaju zapuščine do poteka roka ne prijavi terjatve, se njegova terjatev upošteva pri posamezni razdelitvi v stečajnem postopku samo, če je priznana do izdelave načrta te razdelitve (drugi odstavek 392. člena ZFPPIPP).

Če upnik zamudi rok za prijavo izločitvene pravice, izločitvena pravica ne preneha, vendar prepozno prijavljena oziroma neprijavljena izločitvena pravica ni ovira za prodajo premoženja, ki je predmet te izločitvene pravice v stečajnem postopku. V takem primeru izločitveni upnik po petem odstavku 299. člena ZFPPIPP s prodajo premoženja izgubi izločitveno pravico.

Vsekakor predlagamo, da svoje terjatve, v kolikor še ni prišlo do končne razdelitve, prijavite.

e-obrazec - Prijava terjatev v stečaju zapuščine

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!