Vprašanje:

Brez plače sem od oktobra 2012. Lahko še vedno oddam izredno odpoved z vsemi pravicami, ali sem zamudil kakšen rok?
 

Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih v 109. členu navaja:

 

109. člen
(splošno)


(1) Delavec in delodajalec lahko izredno odpovesta pogodbo o zaposlitvi, če obstajajo razlogi, določeni s tem zakonom, in če ob upoštevanju vseh okoliščin in interesov obeh pogodbenih strank ni mogoče nadaljevati delovnega razmerja do izteka odpovednega roka oziroma do poteka časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi. 


(2) Izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi mora pogodbena stranka podati najkasneje v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in najkasneje v šestih mesecih od nastanka razloga. V primeru krivdnega razloga na strani delavca ali delodajalca, ki ima vse znake kaznivega dejanja, pogodbena stranka lahko odpove pogodbo o zaposlitvi v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in storilca ves čas, ko je možen kazenski pregon.

 

Če ste v tem celotnem obdobju brez plače, bi lahko brez težav lahko podali izredno odpoved, saj bi lahko kot neizplačane plače upoštevali zadnji dve plači.

Zapletlo bi se lahko edino, če bi denimo kot razlog za izredno odpoved (delodajalec, na inšpektoratu ali na zavodu za zaposlovanje) jemali prvi dve izostali plači. Ker gre v takšnem primeru za nerazumno tolmačenje zakona, vsekakor predlagamo, da se pritožite, oz. vložite tožbo na pristojno sodišče.

Po našem mnenju bi možnost do izredne odpovedi izgubili le, če denimo ne bi dobili izplačane plače za oktober in november 2012, kasnejše plače pa bi prejeli. V tem primeru bi zamudili rok za izredno odpoved.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj in kako lahko delavec poda izredno odpoved?

Informiran.si - Kaj lahko stori delavec, ki ni dobil izplačane plače, regresa, stroškov za prevoz,...?

 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!