Vprašanje:

Imam tri otroke, 2,4,6 let. Delam v trgovini, skrajšan delavni čas. 24ur na teden. Ali lahko delam 20ur? Od pon-pet?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da delate s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, ter da je Vaš delovni čas razporejen na 6 dni v tednu.

Krajši delovni čas do katerega je delavec upravičen zaradi starševstva mora obsegati najmanj polovično tedensko delovno obveznost.

Za natančen odgovor bi bilo potrebno preučiti Vašo pogodbo o zaposlitvi, ki ste jo sklenili z delodajalcem. V kolikor je Vaš polni delovni čas skrajšan iz 40 na 24 ur, ter delo ne poteka v nedeljo oz. na dela proste dneve, je to zakonsko dovoljeno.

Ni pa dovoljeno, da bi opravljali nadurno delo (v kolikor 4 ure tedensko, ki jih omenjate predstavljajo nadurno delo).

Zakon o delovnih razmerjih namreč postavlja omejitve, kdaj se nadurno delo ne sme opravljati:

146. člen
(prepoved opravljanja dela preko polnega delovnega časa)


(1) Nadurno delo po 144. členu tega zakona se ne sme uvesti, če je delo možno opraviti v polnem delovnem času z ustrezno organizacijo in delitvijo dela, razporeditvijo delovnega časa z uvajanjem novih izmen ali z zaposlitvijo novih delavcev.


(2) Delodajalec ne sme naložiti dela preko polnega delovnega časa po 144. in 145. členu tega zakona:

  • delavki ali delavcu v skladu z določbami tega zakona zaradi varstva nosečnosti in starševstva (185. člen),
  • starejšemu delavcu (199. člen),
  • delavcu, ki še ni dopolnil 18 let starosti,
  • delavcu, kateremu bi se po pisnem mnenju izvajalca medicine dela, oblikovanem ob upoštevanju mnenja osebnega zdravnika, zaradi takega dela lahko poslabšalo zdravstveno stanje,
  • delavcu, ki ima polni delovni čas krajši od 36 ur na teden zaradi dela na delovnem mestu, kjer obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare v skladu s tretjim odstavkom 143. člena tega zakona,
  • delavcu, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali drugimi predpisi.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!