Vprašanje:

Delavec je na bolniski. Je invalid 3. kategorije. Zaposlen za 4 ure. 4 ure upokojen. Mu lahko odpovejo pogodbo?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da gre tu za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Najprej je potrebno omeniti, da mora za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi obstajati razlog. To je lahko poslovni razlog, razlog nesposobnosti ali krivdni razlog delavca.

Glede na delavčev status invalida 3. kategorije je razlog za odpoved tudi, da delodajalec delavcu ne more zagotoviti delavcu dela glede na omejitve, ki so postavljene glede na odločbo, ki jo je delavcu izdala invalidska komisija.

Nikakor pa razlog za odpoved ne more biti dejstvo, da je delavec odsoten zaradi poškodbe.

V kolikor gre za odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti, in je delavec ob poteku odpovednega roka odsoten z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, preneha delovno razmerje z dnem, ko se delavec vrne na delo oziroma bi se moral vrniti na delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka.

Več o tem si lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

Informiran.si - Kakšni so odpovedni roki pri prekinitvi pogodbe o zaposlitvi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!