Vprašanje:

Mi delodajalec pol urni odmor lahko razdeli na 3x po 10 minut? Sem voznik avtobusa. 
 

Odgovor:

Kot določa 154. člen Zakona o delovnih razmerjih ima delavec med dnevnim delom, ki dela polni delovni čas, pravico do odmora, ki traja 30 minut.

Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s 65. ali 67. členom tega zakona, vendar najmanj štiri ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu.

Dolžina odmora se v primeru neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa določi sorazmerno dolžini dnevnega delovnega časa. Odmor se lahko določi šele po eni uri dela in najkasneje eno uro pred koncem delovnega časa.

Čas odmora med dnevnim delom se všteva v delovni čas.

Kolektivne pogodba za cestni potniški promet Slovenije na žalost odmorov in počitkov ne določa bolj natančno.

Zakona o delovnih razmerjih na žalost ne vsebujejo določbe, ki bi narekovala, da mora odmor med delovnim časom trajati 30 minut neprekinjeno. Tudi sama sodna praksa in nekatere kolektivne pogodbe določajo možnost omogočanja odmora v večih delih in ne zgolj v enem neprekinjenem delu.

Tako potrebno ureditev posameznega delodajalca preveriti posebej in ugotoviti, ali ureditev odmora omogoča obnovitev psihofizičnih moči delavca med delom, kar je namen te določbe. V kolikor smatrate, da delodajalec krši določbo glede ureditve odmora med delom, se lahko s prijavo obrnete na pristojni Inšpektorat za delo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!